premio max
noticias

S’obre el període d’inscripcions per participar en el FITAG 2018

13 Febrero 2018
S’obre el període d’inscripcions per participar en el FITAG 2018

L’edició d’enguany potenciarà especialment el Petit FITAG i el FITAG als Municipis

A partir d’avui i fins al 30 de març, els grups que estiguin interessats a participar en la divuitena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) ja poden presentar les seves propostes. Trobaran les bases de participació i el formulari d’inscripció en línia al web www.fitag.cat.

El FITAG, que tindrà lloc del 28 d’agost a l’1 de setembre, està patrocinat per la Diputació de Girona, amb el suport de la Casa de Cultura, la Generalitat i l’Ajuntament de Girona. Com ja és habitual, s’ubicarà en diferents escenaris de la ciutat, però, a més, comptarà amb la complicitat de diversos municipis gironins que formen part de la xarxa FITAG als Municipis. De fet, tal com destaca el director del Festival, Martí Peraferrer, «el FITAG enguany continua apostant per potenciar el projecte d’èxit FITAG als Municipis», i, en referència al Petit FITAG, Peraferrer ha assenyalat com a novetat que «s’incentivarà amb ajuts econòmics les petites col·laboracions de les companyies internacionals en aquest espai dedicat als més menuts de la casa».

Aquesta divuitena edició, en què el Festival assoleix la seva majoria d’edat, servirà també per consolidar una de les novetats de l’any passat: la creació del FITAG Barris en coordinació amb l’Ajuntament de Girona. Així mateix, l’espai CaixaForum, que també es va incorporar en la passada edició, es mantindrà com a un dels escenaris del Festival.

Es continuarà impulsant el teatre de l’Amèrica Llatina, i s’organitzarà un quart cicle de propostes de petit format, proposat per l’organització teatral internacional Corredor Latinoamericano (present al FITAG des del 2015) dins de les activitats del projecte Festival de Festivals.

Com cada any, el FITAG presentarà un espectacle propi fruit d’una coproducció internacional. Enguany la cooperació serà catalanomarroquina, i s’assajarà durant tot el mes d’agost a Girona. El Festival també oferirà un projecte pedagògic lligat a la cultura andalusa, que liderarà l’actriu cordovesa Valeria Tejero.

D’altra banda, el Festival continuarà col·laborant amb les companyies que participen a la Campanya de Teatre Amateur de les Comarques Gironines (que organitza la Casa de Cultura de la Diputació de Girona), l’escola de teatre El Galliner, la Federació Teatral Amateur Gironina (FTAG) i nombroses companyies amateurs de les comarques de Girona, que actuaran al pati de les Magnòlies, un espai que cada any acull les obres teatrals exclusivament gironines.

També, des de la Casa de Cultura, el FITAG seguirà treballant per proposar projectes col·lectius que ajudin a formar actors, a fer intercanvis entre companyies i a compartir vivències (cursos, tallers, exposicions, encàrrecs individualitzats...) durant els cinc dies que durarà el Festival. De fet, l’organització del FITAG treballa tot l’any per organitzar aquest esdeveniment cultural ja reconegut a tot el món dins del seu àmbit, i es reserva alguna sorpresa important, que revelarà en el moment oportú.

 

 

 

Teatro de calidad

08 Febrero 2018
Teatro de calidad

José Ramón López Menéndez es Presidente de la Confederación de Teatro Amateur. Escenamateur

En España existen alrededor de 300 festivales de teatro, o más. Cuando se crea la Confederación se hace un análisis de esos festivales y vimos que las compañías eran las grandes sacrificadas a la hora de ir a estos certámenes porque muchas veces hay que poner el 70 por ciento de los costes y la organización cubre un 30 por ciento de ellos. Por lo tanto, lo primero que hicimos fue la catalogación de festivales, y luego, y sacamos unos baremos para ver cuales deberían ser las normas mínimas que debería cumplir un festival de teatro, y a quien cumple eso, le damos un sello de calidad que tiene una serie de ventajas desde el ámbito de la Sociedad General de Autores o para poder acceder a las subvenciones del Estado. En la Confederación tenemos ahora mismo 18 festivales de teatro con sello de calidad.

La Muestra de Teatro de Biescas podría cumplir esas normas ajustando un poco sus bases y estaríamos encantados de que fuera un certamen con sello de calidad. Apoyamos todos los festivales que se organizan en España y les vamos diciendo dónde se pueden mejorar las condiciones para los grupos amateurs.

No tiene nada que ver el ser profesional o amateur con ser una compañía o un actor bueno o malo, eso es la calidad, podrá haber profesionales muy buenos y profesionales muy malos y amateurs muy buenos y amateurs muy malos, la única diferencia es el tema fiscal. Quien quiere vivir de ello tiene que ser una empresa y por lo tanto tiene que pagar unos impuestos, y si no se quiere vivir de ello tiene que ser una asociación sin ánimo de lucro y cumplir los requisitos de la ley de asociación de 2002, ahí está la diferencia, no en la calidad del espectáculo. En el caso de Teatro Kumen en el que yo estoy, suelo decir que hacemos muy buenos espectáculos, y todo lo que recaudamos hasta el último euro se invierte en el espectáculo del año siguiente y eso hace posible que podamos tener a gente trabajando en escenografía, en vestuario, en el diseño de carcelería, etc.

Biescas tiene muy buen equipamiento técnico que puede acabar de mejorar con muy poca inversión, y en la organización de la Muestra no hay nada que decir, es una organización espléndida, estupenda.

XIV CONCURSO NACIONAL DE TEATRO NA PÓVOA DE LANHOSO DE 27 DE JANEIRO A 03 DE MARÇO

27 Enero 2018
 XIV CONCURSO NACIONAL DE TEATRO NA PÓVOA DE LANHOSO DE 27 DE JANEIRO A 03 DE MARÇO

CONCURSO NACIONAL DE TEATRO 2018

XIV CONCURSO NACIONAL DE TEATRO NA PÓVOA DE LANHOSO DE 27 DE JANEIRO A
03 DE MARÇO

O XIV CONCURSO NACIONAL DE TEATRO (CONTE) DECORRE DE 27 DE JANEIRO A 03
DE MARÇO, NA PÓVOA DE LANHOSO, COM NOVE COMPANHIAS, EVENTO QUE,
SEGUNDO A ORGANIZAÇÃO, É JÁ "UM MARCO" NO PANORAMA CULTURAL
PORTUGUÊS.

  Apresentado ontem, dia 19 de Janeiro no Theatro Club de Póvoa de
Lanhoso o certame, organizado pela FEDERAÇÃO PORTUGUESA DE TEATRO
(FPTA) em parceria com a FUNDAÇÃO INATEL, COM APOIO DA CÂMARA
MUNICIPAL DA PÓVOA DE LANHOSO, terá 12 prémios a concurso, com
destaque para o PRÉMIO RUY DE CARVALHO, para a melhor produção a
subir ao palco.

_"Este é um dos projetos mais importantes da FPT. Temos um cartaz de
excelência com nove produções díspares de grande qualidade"_,
salientou na apresentação do CONTE a PRESIDENTE DA DIRECÇÃO DA FPTA,
TÂNIA FALCÃO.

Para o representante da Fundação INATEL, Rui Sérgio, o CONTE _"é já
um hábito" _no ano de teatro em Portugal, TENDO ANUNCIADO UMA
ALTERAÇÃO AO PRÉMIO RUY DE CARVALHO.

_"O vencedor do Prémio Ruy de Carvalho vai apresentar-se no Teatro da
Trindade, como se fosse uma estrutura profissional, sem qualquer
diferença"_, referiu.

Para a Fundação INATEL, o CONTE _"é um projeto que se vem
consolidando"._

No mesmo sentido, o presidente da autarquia da Póvoa de Lanhoso,
Avelino Silva, salientou que a longevidade do evento, que em 2018
assinala a 14.ª edição, _"demonstra que é um marco na agenda e no
panorama cultural"_ do país.

_"TRAILER" DE APRESENTAÇÃO DAS 9 PRODUÇÕES CONCORRENTES:_ TRAILER
CONTE 2018 [1]

O CONTE encerra a 03 de Março, com uma gala final, durante a qual
serão atribuídos os prémios.

III FESTIVAL NACIONAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO” y XII FESTIVAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO”

15 Enero 2018
III FESTIVAL NACIONAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO” y XII FESTIVAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO”

Se convoca el III FESTIVAL NACIONAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO” y XII FESTIVAL DE TEATRO AMATEUR “CIUDAD DE OVIEDO”, organizado por el Excmo. Ayuntamiento de Oviedo y la Federación de Asociaciones de Teatro del Principado de Asturias (FETEAS).

Las representaciones tendrán lugar entre el 2 de Marzo y el 10 de Noviembre de 2018, siendo las representaciones de los grupos nacionales los días 3 y 4 de Agosto y 10 de Noviembre.

consultas recomendadas:
escenamateur
C/ Pintado Fe, 11. 33930 langreo asturias
presidencia@escenamateur.org
actividad subvencionada por el ministerio de cultura:
Ministerio de Cultura
MIEMBRO DE:
CIFTA AITA
colaboran:
sgae sg artes femp
Financiado por la Union Europea
Plan de recuperación, transformacion y resilencia